facebook

Gastronomia


 

Technikum żywienia i usług gastronomicznych


Technikum w zawodzie Kucharz 

Nauka trwa 4 lata, kończy się otrzymaniem dyplomu z tytułem zawodowym technik oraz maturą

 

Ogólna charakterystyka zawodu:

Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych; ponadto czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.


Perspektywy zawodowe:

Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach. Kucharz jest zatrudniany również w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą.


 

Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
  • stosowania zasad prawidłowego odżywiania,
  • planowania jadłospisów dla różnych grup ludności,
  • technologii gastronomicznej z towaroznawstwem,
  • obsługi maszyn i urządzeń do obróbki surowców i produktów spożywczych,
  • organizacji i ekonomiki gastronomii,
  • sprawnego posługiwania się językiem obcym, w tym zawodowym.


Zobacz zdjęcia naszej pracowni tutaj...

 
Korzyści wynikające z ukończenia szkoły:
  • zdobędziesz maturę i ciekawy zawód kucharza,
  • będziesz mógł prowadzić własną działalność gastronomiczną,
  • znajdziesz zatrudnienie w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

 

 

Kliknij na wybraną fotkę, aby zobaczyć więcej zdjęć z konkursów i imprez, w jakich udział biorą nasi uczniowie Smile

Żywność ekologiczna - konkurs gastronomiczny 10.2010r Dzień z Podravką 30.05.2012r III Festiwal Potraw z Dziczyzny Jurków 4.06.2012r
Konkurs "Potrawa o Paderewskim" 9.11.2011r Rozstrzygnięcie konkursu potraw "Majówka u Paderewskiego" 26.05.2012r Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny 23.11.2012r
   
 Konkurs w ZSEG Tarnów 19.11.2011r Konkurs "Mam zawód. Mam fantazję" 11.12.2013r  Kurs Kelnerski 19-23.03.2013r
   
Finał II Edycji Konkursu „Dzień z Podravką” Warszawa 6.03.2013r  Kurs kelnerski i barmański 01/02 2014r

Wojewódzki Konkurs Umiejętności Gastronomicznych, Wojnicz 20.03.2014r

     dziki 2014
Konkurs Sekrety Kuchni Watykanu, 21.03.2014r, Krościenko nad Dunajcem

Ogólnopolski Kokurs Kulinarny „Gotuj  Lokalnie” - 27.09.2014r - Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie

Konkurs kulinarny
„Dzikie Smaki”  -
29 listopada 2014r

     
Konkurs „Stół pięknie nakryty”, 19.03.2015r, Wojnicz

Konkurs ”Podróże kulinarne po Europie”, 20.03.2015r, Krościenko nad Dunajcem

Konkurs "Karnawał z Bażantem", 6.02.2016r 

   
Wycieczka do Gdańska na targi żywności - 02.2016r Konkurs "Stół pięknie nakryty" - 17.03.2016r  XII edycja konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz - 2.12.2016r, ZSEG w Tarnowie
Konkurs : "Dzikie smaki - Dzika kaczka po myśliwsku" - 26.01.2017r

 

Kliknij na poniższy obrazek, aby obejrzeć przepisy kulinarne:

 

  

 

 

 

Friday the 20th. Joomla 2.5 Templates. ZSOiZ Ciężkowice
Copyright 2012

©